FreelanceHUB

Nieuws

De kantoren van Freelancehub zijn goed geventileerd. Waarom? Omdat we dat gewoonweg noodzakelijk vinden en omdat goede ventilatie bijdraagt aan fijne werkplekken. Slecht geventileerde kantoorruimtes hebben een schadelijk effect op de gezondheid en verlagen de arbeidsproductiviteit. Iets waar we allemaal niet op zitten te wachten. Hoe zit dat precies? En hoe kunnen we kantoorruimtes het beste ventileren?

Gezondheidsklachten

Allereerst zorgt een slecht geventileerde ruimte dus voor gezondheidsklachten zoals:

 • problemen met de luchtwegen of longen
 • oog- of huidproblemen
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen
 • vermoeidheid
 • allergieën

Ventileren zorgt ervoor dat schadelijke stoffen worden weggevoerd uit de ruimte waarin u werkt. Die schadelijke stoffen en ‘slechte’ lucht ontstaan door drie factoren:

 1. Zo vervuilen printers, kopieerapparaten en vloerbedekkingen de lucht.
 2. Kantoorruimtes kunnen behoorlijk vochtig zijn. Vocht waar niet iedereen zich bewust van is, maar dat op kantoren wel degelijk ontstaat door: uitademen, water koken, transpiratie, planten water geven, natte jassen en ga zo maar door. Vocht kan een behoorlijke aanslag op de gezondheid plegen, vooral als er schimmelvorming bijkomt met een giftige uitwerking.
 3. Ten slotte kunnen in veel grote kantoorpanden de ramen niet open, waardeer werknemers te weinig zuurstof krijgen.

Kortom, ventileren is uitermate belangrijk en verhoogt de arbeidsproductiviteit (door gezonde werknemers met voldoende zuurstof).

Isolatie en ventilatie

Kantoren worden steeds beter geïsoleerd. Dat scheelt nogal in de stookkosten en het bespaart energie. Een goede ontwikkeling dus. Het nadeel is echter dat goed geïsoleerde kantoorruimtes slecht ventileren. Schadelijke lucht blijft binnen hangen en kan niet naar buiten. Het is daarom belangrijk extra te letten op goede ventilatie.

CO2-meter

Hoe weet u nu of de ruimte goed geventileerd wordt of niet? Met een CO2-meter checkt u eenvoudig de luchtvochtigheid in het kantoor. Bij een te hoog gehalte, weet u dat er sowieso geventileerd moet worden.

Natuurlijk ventileren versus Mechanisch ventileren

Ventileren kan op twee manieren. Op een natuurlijke manier door ramen of deuren naar buiten open te zetten. Een ventilatierooster kan ook helpen om schone lucht naar binnen te krijgen (en schadelijke lucht naar buiten te krijgen). Als uw kantoor midden in een stad staat of aan de rand van de snelweg zit, is dit misschien geen ideale methode. De lucht die u binnenlaat is niet bijzonder schoon. Bovendien openen werknemers bij een temperatuur van -2 misschien liever geen ruiten of deuren. Mechanische ventilatie is bijvoorbeeld een installatie die ventileert wanneer u dat nodig vindt of wanneer het systeem meet dat de lucht wel wat schoner kan. Goede ventilatiesystemen zijn energiezuinig en zorgen toch voor frisse lucht in de kantoorruimte. Dergelijke installaties merken ook verschil tussen ruimtes waarin 2 mensen zitten of 20 en houden daar rekening mee.

De eisen van de Arbowet

Natuurlijk heeft de Arbowet een aantal eisen gesteld aan de kwaliteiten van de luchtkwaliteit. Dit zijn de ventilatie-eisen:

 • Er is voldoende frisse lucht in de kantoorruimte
 • Het bedrijf beschikt over goedwerkende ventilatiesystemen
 • De luchtverfrissingsinstallatie mag niet storend zijn voor werknemers (door bijvoorbeeld tochtontwikkeling).
 • De luchtverversingssystemen worden regelmatig gecontroleerd op storingen.
 • Het systeem geeft een foutmelding als de luchtkwaliteit niet voldoende is of als de installatie niet normaal functioneert.
 • Deze ventilatie-eisen lijken bedrijven te dwingen op mechanische maatregelen over te gaan. Natuurlijk ventileren mag ook, maar in de praktijk blijkt natuurlijk ventileren meestal niet voldoende te helpen.

Fijne werkplekken

Ventileren is wel zo belangrijk nietwaar? Fijne werkplekken zijn altijd goed geventileerd. Ook bij Freelancehub en dat houden we graag zo. We garanderen goedwerkende ventilatiesystemen in onze kantoorruimtes.