FreelanceHUB

Nieuws

Het Nieuwe Werken is inmiddels niet meer zo nieuw en het aantal zzp-ers en ondernemers stijgt nog steeds. Flexibele werkplekken (uiteraard met WiFi) komen zodoende nog altijd goed van pas. Zit u eraan te denken een flexibele werkruimte in te richten? We geven u tien tips voor het inrichten van een gezellige, ergonomische en flexibele werkplek

Tip 1 – Arbo richtlijnen: ergonomische werkplekken

Wie lange uren maakt achter zijn beeldscherm, kan niet meer zonder ergonomische meubelen. Al moet, volgens de Arbo richtlijnen, iedere werkplek ergonomisch verantwoord zijn, ongeacht de werktijden. Verstelbare tafels en stoelen zorgen ervoor dat werknemers en ondernemers een gezonde, goede lichaamshouding aannemen. Dat is niet alleen beter voor de fysieke gezondheid, maar ook van het mentale welzijn. Wie pijn heeft kan zich niet goed concentreren. Bovendien loopt stress hoog op, als we (letterlijk) niet lekker ons vel zitten. Kortom, een werkplek moet voldoen aan de ergonomische eisen.

Tip 2 – Zuurstof

Ook voldoende zuurstof is een belangrijke eigenschap van een flexibele werkruimte. Men concentreert zich beter met genoeg zuurstof. Dat kan door een goed ventilatiesysteem aan te leggen, maar grote planten geven ook zuurstof af. Dat zorgt nog voor een gezellige kantoorruimte ook!

Tip 3 – Daglicht

Zorg dat de werkruimte lekker licht is. Hoe meer licht er van buiten binnenkomt, hoe beter. Daglicht maakt ons alerter en  wakkerder. Daarom voelen de meeste mensen zich in de winter sneller moe. We worden minder blootgesteld aan daglicht, waardoor ons lichaam sneller in een ‘slaapstand’ wil verkeren. Lichte ruimtes gaan dit effect tegen en houden ons kwiek.

Tip 4 – Duurzame werkplek

Anno 2016 denken we natuurlijk ook aan het milieu. Houd daarom rekening met duurzaamheid. Zorg voor een goed geïsoleerde ruimte waar de verwarming niet op 25 graden hoeft te staan. Regel duurzame verlichting, gerecycled papier, eco-printerinkt en andere milieuvriendelijke oplossingen. Dat is niet alleen beter voor onze wereld, maar dat trekt ook meer zzp-ers, freelancers en ondernemers.

Tip 5 – Ruimtelijk gevoel

Flexibele werkplekken moeten ruimtelijk voelen. In feite hebben ondernemers in een flexibele werkruimte, maar weinig ruimte per persoon. Wie de ruimte efficiënt indeelt, kan er toch veel mensen kwijt, terwijl de werkplek dan wel ruimtelijk aandoet. Door hoge plafonds, lege lichte tafels, grote ramen en weinig spullen. Dat betekent niet dat het niet gezellig mag zijn, maar ruimtelijkheid zorgt voor een gevoel van vrijheid.

Tip 6 – Afgesloten cockpits

Bouw in de ruimte ook een aantal afgesloten cockpits, bijvoorbeeld met een paar glasplaten. Zo kunnen mensen die even apart willen overleggen, of die een lang telefoongesprek willen houden, even apart zitten.

Tip 7 – Netwerkmogelijkheden

In leuke flexibele werkplekken kunnen ondernemers naar hartenlust netwerken. Ze kunnen elkaar inspireren en elkaar eventueel leren kennen. Zo ontstaan er samenwerkingsverbanden of nieuwe opdrachten. Een koffiehoek is daar handig voor. Als u dan toch een koffiehoek regelt, maak er dan gelijk een uitnodigende, gezellige plek van. Dat trekt mensen. U kunt ook een online platform creëren waarop werknemers zich kunnen inschrijven bij binnenkomst en waarop ze kunnen zien wie er aanwezig zijn.

Tip 8 – Temperatuur

Als we kijken naar de (Arbo) richtlijnen voor een werkplek, speelt de temperatuur een belangrijke rol. Mensen die in een te hete ruimte werken, voelen zich sneller moe. In een te koude ruimte kunnen we ons ook niet concentreren. Zorg voor een fijne temperatuur, voor meer productiviteit.

Tip 9 – Extra service

Ook aantrekkelijk: bied extra service. Denk aan vergaderruimtes, beamers, smakelijke cappuccino’s, workshops en noem maar op.

Tip 10 – Ruilexposities

Tip 10 maakt de flexibele werkruimte nog een stukje opvallender. Laat een zelfstandige kunstenaar, grafisch ontwerper, illustrator of fotograaf exposeren in de werkruimte. De muren zijn behangen met bijzondere afbeeldingen, de zelfstandige artiest krijgt naamsbekendheid en de collectie kan om de zoveel weken gewisseld worden, waardoor de ruimte er continu anders en toch mooi uitziet. Dat geeft een speels en dynamisch effect.

Met deze tien tips kunt u alvast een mooie basis leggen voor een bloeiende, flexibele werkruimte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *